تشریح دستاوردهای سازمان بورس و اوراق بهادار در یک سال گذشته

تشریح دستاوردهای سازمان بورس و اوراق بهادار در یک سال گذشته

۹ آذر ۱۴۰۱

سومین نشست خبری رییس و اعضای هیئت‌مدیره سازمان بورس و اوراق بهادار سه‌شنبه ۸ آذر ۱۴۰۱ با حضور جمعی از خبرنگاران و اصحاب رسانه در محل سازمان بورس و اوراق بهادار آغاز شد.

در ابتدای این نشست مجید عشقی، رییس سازمان بورس، به ارائه گزارش عملکرد یک‌ساله ریاست خود پرداخت و گفت: سال گذشته مشکلاتی درباره بودجه وجود داشت و تصمیم‌هایی اخذ شد که برخی در بودجه اعمال شد (از جمله نرخ خوراک و سوخت صنایع) و برخی در زمان تصویب بودجه اجرا شد که به آرامش نسبی در بازار انجامید.

عشقی در این نشست به سهام عدالت پرداخت و گفت: پرداخت سود سهام عدالت در سال گذشته به‌صورت یکجا پرداخت شد. به‌گفته او، اقدام دیگری که بازار سرمایه پیگیر بود موضوع پرداخت الکترونیکی سود مجامع بود که دور از ذهن به‌نظر می‌رسید اما با پیگیری‌ها در قانون بودجه نیز به‌صورت قانون درآمد و در حال اجراست.

رییس هیئت‌مدیره سازمان بورس ادامه داد: دستاورد دیگر سازمان بورس در یک سال گذشته مربوط به سودهای رسوبی در شرکت‌ها بود که با توجه به اطلاعات سمات این سودها شناسایی و پرداخت شد و همچنان این مطالبه‌گری برای پرداخت سودهای رسوبی ادامه دارد.

مجید عشقی در ادامه این نشست با تاکید بر تقویت ساز وکار صندوق تثبیت و توسعه بازار و منابع مالی، نمایش عمق مظنه را یکی از تابوهای بازار دانست و گفت: اکنون عمق مظنه برای همه نمایش داده می‌شود که باعث شده است اطلاعات به‌صورت متقارن در اختیار فعالان بازار قرار گیرد. برخلاف برخی نگرانی‌های اولیه که در خارج از سازمان بورس در این خصوص وجود داشت، نمایش عمق تمام سفارشات خرید و فروش باعث شفافیت بیشتر در بازار سرمایه شد.

او افزود: با مجلس شورای اسلامی جلسات متعددی در زمینه اصلاح قوانین و مقررات برای توسعه بازار و همچنین مواردی مانند لایحه مدیریت تضاد منافع که تاکنون در بازار سرمایه مورد بررسی نبوده است، داشته‌ایم.

رییس سازمان بورس در این نشست خبری به دستورالعمل تخلفات در بازار سرمایه نیز پرداخت و گفت: مقررات دستورالعمل تخلفات پراکنده بوده و رویکرد این است که با اصلاح و رفع مشکلات برای تخلف زدایی، مانع تخلفات به‌صورت سیستمی شویم. یکی از مشکلات ما، عدم آشنایی قضات با چارچوب‌ها و پیچیدگی‌های بازار سرمایه بود. با تأسیس و تخصیص شعب میانجیگری در بازار سرمایه، از این پس بسیاری از دعاوی بورس در خود بازار حل خواهد شد.

عشقی در ادامه بیان کرد: دستورالعمل حاکمیت شرکتی تصویب شده و ابلاغ خواهد شد. در این دستورالعمل ضمانت اجرا در نظر گرفته شده است و با رعایت نکردن آن برخورد جدی خواهد شد. در خصوص ورود شرکت‌های دانش‌بنیان به بازار سرمایه، روند فعلی یک روند سخت‌گیرانه است و امیدواریم در آینده بتوانیم در این روند تسهیلاتی ایجاد کنیم.

عشقی در این نشست خبری گفت: نزدیک به ۱۶۰ مجوز موافقت اصولی، مجوز تاسیس، مجوز پذیره‌نویسی و مجوز فعالیت صادر شده است. پس از ۱۲ سال عدم صدور مجوز کارگزاری، این سازمان ۱۳ موافقت اصلی و ۵ مجوز فعالیت کارگزاری را صادر کرد.

رییس سازمان بورس همچنین با اشاره به پیگیری سازمان بورس برای افزایش گام‌به‌گام دامنه نوسان، بیان کرد: افزایش ۴ درصدی دامنه نوسان، علاوه بر افزایش نقدشوندگی، صفوف خرید و فروش را کاهش داد. عشقی درباره بیمه سهام برای صندوق‌های سرمایه‌گذاری نیز گفت: بیمه‌ سهام برای صندوق‌های درآمد ثابت و سهامداران حقیقی یکی از ریسک‌های بازار بود که بیش از ۵۰۰ هزار نفر در این طرح مشارکت و سهام خود را با سود ۲۰ درصد برای یک سال از طریق صندوق تثبیت، بیمه کردند.

در نشست خبری رییس و هیئت‌مدیره سازمان بورس، کلیپی نیز از مهم‌ترین دستاوردهای سازمان بورس به نمایش درآمد که شامل اقدامات متعددی بود که از آن میان، مهم‌ترین اقدامات عبارتند از پیگیری جهت سقف‌گذاری نرخ سوخت و خوراک صنایع، راه‌اندازی صندوق‌های تضمین اصل سرمایه، آغاز عرضه خودرو در بورس کالا، اعطای نخستین موافقت اصولی صندوق بخشی، تشکیل کمیته بازار سرمایه برای انتقال دغدغه‌های فعالان بازار به مجلس، راه‌اندازی توثیق الکترونیکی سهام، کاهش ۸۰ درصدی مالیات نقل‌وانتقال سهام، جهش تعداد صدور مجوز نهادهای مالی و شکستن انحصار، پرداخت یکجای سود سهام عدالت سال ۱۳۹۹، نمایش عمق مظنه برای همه سهامداران، الزام همه ناشران به پرداخت سود از طریق سجام، صدور مجوز فعالیت نخستین صندوق املاک و مستغلات، راه‌اندازی سامانه‌های هوشمند نظارتی بازار سرمایه و بیمه پرتفوی سهام‌داران خرد (سهام یار).